Kerubi-Timantti Logo

Tuhkaimuri, keramiikkasorsa ja itsepetos ihmiselämässä

Osallistuin viime viikonloppuna luovan kirjoittamisen työpajaan. Siellä piti kirjoittaa muutama minuutti aiheesta, mikä kodinkone olisin. En osannut päättää, mutta mieleeni tuli tarina tuhkaimurista.

 

Eräänä jouluna sain huonossa kunnossa olevalta isäpuoleltani valtavan kokoisen joululahjapaketin. Se oli ensimmäinen joulu äitini kuoleman jälkeen. Ihmettelin kovasti isoa lahjapakettia. Välimme olivat olleet hieman kompleksiset. Olimme eri mieltä talon siivoamisesta, syömisestä, sisustamisesta ja sähkön käytöstä. Avasin punaiseen tonttupaperiin käärityn lahjan. Sieltä paljastui Hyundain tuhkaimuri.

 

– Kun kuolen, voit polttaa minut takassa ja imuroida tuhkat, isäpuoleni selitti innoissaan.
– Niin, vastasin.

 

Samana jouluna ostin isäpuolelleni keramiikkasorsan. Ennen joulua kiertelin Vanhan Joulutoria. Näin siellä vihreän ja kiiltävän keramiikkalinnun. Keskustelin sorsan suunnitelleen ja tehneen käsityöläisen kanssa keramiikasta ja taiteesta. Kerroin, että etsin läheiselleni juuri näin upeaa lahjaa. Samalla ajattelin, että kun isäpuoleni pian kuolee, saan hienon design-sorsan sitten itselleni.

 

Kerroin lounaalla tämän hieman dramatisoidun tarinani tuhkaimurista työystävilleni. Minua sanottiin karmivaksi. Nähdäkseni omien ja muiden taustamotiivien pohtiminen on kuitenkin tärkeä työelämätaito. Sanotaan, että ihmiset valehtelevat kaikkein eniten itselleen, sen ymmärtäminen mistä ja miksi ihmiset huijaavat itseään, on oleellista informaatiota. Se on myös monimutkaista, hankalaa, inhottavaa ja pelottavaa tietoa. Kukaan ei kiitä sinua siitä, että paljastat hänen itsepetoksensa.

 

Jos tarkastellaan sitä, miten Amazon virtaa. Päällepäin vesi on aina virrannut mutkaisesti, ehkä tehnyt pienen hiekkavallin johonkin kohtaan. Sitten yhtäkkiä ja yllättäen mutka on liian jyrkkä, joki oikaisee, ja mutka jää vain muistoksi, joka kuivuu hitaasti.

 

Joskus tuntuu ja näyttää siltä, että joku kanssaihminen muuttuu nopeasti. Useimmiten pinnan alla on kuitenkin jo pidempään ollut tekeillä jotakin. Kun siis oman tai jonkun toisen elämän ja ajattelun virta menee kokonaan uusiksi, taustamotiiveja tarkastelemalla voi huomata jotakin, joka on ollut kaiken aikaa rakentumassa joen pohjassa näkymättömissä. Ja jos Amazon-joelta kysyisi mutkien oikomisesta, totta kai se valehtelisi jokaisesta mutkasta ja oikaisusta.

 

Sen hahmottaminen, että ihmisillä on sisäisiä motiiveja, joita he eivät halua myöntää edes itselleen, mutta jotka saavat heidät toimimaan, on oleellista. Työelämäkontekstissa se on jopa hyödyllistä ja helpottaa parhaimmillaan esimerkiksi tulevaisuuden suunnittelua. Sitä paitsi pohtimalla omia ja muiden taustamotiiveja ihmisenä olemisen monimutkaisuus yllättää melkein aina, vaikka pinnan päällä näyttäisikin selkeältä ja yksinkertaiselta